Опоненти на ГЕРБ се втурнаха да искат имунитета на Цветан Цветанов след като прокуратурата съобщи, че е събрала достатъчно доказателства за извършено от него престъпление. Самият бивш вътрешен министър също беше на предизборен тур, но не коментира оповестените от държавното обвинение данни.

"Бойко Борисов дължи много отговори пред обществото", коментира председателят на БСП Сергей Станишев в Пловдив. „Има си институции, прокуратура, която трябва да проведе разследване, за да не става България за посмешище, да има уважение към МВР, да има правила, които да се спазват от МВР и от неговото ръководство. Подобни случаи не може да се допускат за в бъдеще”, каза още Станишев.

Той напомни за гаранциите, които Борисов даваше за Цветанов, и попита кой обаче гарантира за Борисов. „Казах преди доста време, че Цветанов няма да бъде оттеглен от Борисов като водач на листи и като шеф на предизборния щаб, защото му трябва имунитета. Това означава, че следващият парламент трябва да вземе решение”, изтъкна лидерът на БСП.

„ГЕРБ не разчитат толкова на политически послания, колкото на натиска на страха и на подчинението. Затова са и разкритията за повсеместните подслушвания”. Това каза в Русе председателят на ДПС Лютви Местан.

Според него ГЕРБ на всяка цена ще се стреми да запази властта си. „Извън властта, ГЕРБ приключва бързо, защото тази партия се базира на властови отношения, на отношения на подчиненост, на отношения на зависимости, а не на реалните социални контакти”, заяви лидерът на движението. Местан прогнозира, че разкритията ще започнат отвътре и ще разяждат ГЕРБ отвътре.

Ръководството на „Нова алтернатива” приветства бързото и ефективно разследване, проведено от Софийска градска прокуратура по случая с незаконното подслушване.

„Мъртвата хватка на страха от политическа разправа започна да отслабва. Вече ясно се вижда решимостта на съдебната власт да се отърси от политическата си зависимост. Морално правилното решение в момента е Цветан Цветанов да се оттегли от предизборната кампания”, пише в съобщение от партията на бившия военен министър Николай Цонев.

„Надявам се да бъде приложен законът по отношение на скандала с подслушването”, каза в Бургас лидерът на "България на гражданите" Меглена Кунева. „От тази "тройка", която беше подслушвана, Николай Кокинов си подаде оставката, помоли да бъде освободен. Нормално е и останалите двама участници да кажат, че могат да бъдат разследвани и да се откажат от защитата на имунитета си”, добави тя.

Eдинна народна партия (ЕНП) пък призовава Бойко Борисов да поиска от подопечния си Цветан Цветанов да се откаже от имунитета си и да даде възможност на правосъдието да работи.

  • Съдията на Цветанов си направи отвод заради "булевардни издания"
  • Цветан Цветанов: Няма доказателства, че има незаконни подслушвания
  • 875 незаконно подслушвани телефонни номера в тефтерите на СДОТО
  • Бавят се разпитите за разговора в Банкя
  • Николай Кокинов обжалва уволнението си, иска да е адвокат
  • Нови доказателства за незаконно подслушване в МВР
  • ВСС уволни Николай Кокинов
  • Цацаров: Тъжно е да извървиш пътя от бивш министър до обвиняем
  • Цветанов: Вече съм обвиняем
  • Данните, придобити с подслушване, няма да са класифицирана информация