В руския интернет ври и кипи, революционна обстановка, но с много голям гняв. Според сведенията на руската опозиция, никой не знае точния брой, говори се с гласа на един участник в боевете, при които се твърди, че американските военновъздушни сили са нанесли удари по руски наемници. С руски глас се твърди, че към тази дата на разговора – 9 февруари, са загинали 217 души. Това каза в предаването „Лице в лице” анализаторът Иво Инджев.

В коментар на твърденията за съществуването на руски частни отряди с името „Вагнер”, Инджев каза, че в Русия има много частни армии, но тази е най-известната. Данните за нейния състав варират между 600 и 3000 души. Това са паравоенни, които неофициално се поощряват, поясни Инджев.

Руснаците отричат, че ги има, защото нямат официален статут.

Видеото очевидно е заснето от американските военновъздушни сили – точкови удари по частите на земята и руски коментари зад кадър на полеви командири, които се вайкат, даже един се моли да се изтеглят и ако може да спрат огъня, каза Иво Инджев по въпроса за последните въздушни удари в Сирия.

По думите му най-напред е излязла информация за 60 жертви, след това са нараснали на 217, а сега в руските сайтове се говори за 600 човека, за 4 часа специалните части на САЩ са унищожили на земята сирийско-руските части.

Самите американци не го признават, допълни Инджев. Имаше един намек на Матис, който каза, че не вярва да има руско участие, те не искат тази конфронтация, каза още експертът.

Това, че Москва отрича тяхното присъствие е развързало ръцете на американците.

Руснаците казват – това не са руснаци, действайтe.

Ако Иран спре финансирането на сирийския режим, ако Русия се окаже спряна след такава операция, какво прави режима на Асад, коментира Инджев.

Подкрепяните от САЩ части владеят около 28% само от територията на Сирия, докато частите на Асад, подкрепяни от Русия владеят 40 – 50% от територията на Сирия.

Държава като Сирия в момента е трудно да се каже, че съществува и че ще бъде възстановена във вида, в който я имаше някога.

Напрежението в Близкия Изток никога не стихва. Там е заложена много голяма бомба дори преди арабско-израелския конфликт. Там са разделени племена, етноси, които по някакъв изкуствен признак са обединени в държави.