Ролята на 9 май в Българската история и значението на датата днес обсъдиха в студиото на „Лице в лице” депутатът от БСП Георги Кадиев и журналистът и писател Иво Инджев.

Кадиев организира утре шествие пред Президентството „за отбелязване борбата на българския народ срещу фашизма и нацизма”. „455 000 българи взимат участие в боевете. 2000 ветерани са все още сред нас. Нека им покажем, че ценим и помним”, призовава той в профила си във Facebook.

В студиото на bTV, че целта на шествието не е да се иска оставката на президента Росен Плевнелиев или да се правят политически декларации. „Донесете едно цвете за загиналите – не искаме нищо повече. Най-политическото поведение утре е да не се държиш политически”.

От своя страна Иво Инджев попита защо няма паметник на загиналите във войната българи, но за сметка на това има паметник на войниците от Съветската армия.

На въпрос дали българска делегация е трябвало да отиде в Москва за честванията на Деня на победата утре, Инджев заяви, че на 65-годишнината от края на Втората световна война в Русия са отишли редица западни лидери, но те няма да повторят това утре заради анексирането на Крим. „Путин иска да направи шоу”, каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: