Наблюдава се успокоение на газовите пазари през последните дни и прогнозното увеличение на синьото гориво би могло да е по-малко. Това каза п

Иван Топчийски в bTV Новините.

„Към днешна дата прогнозата е за 48% (увеличение).  Наблюдаваме намаляване на цената на елементи на нидерландската борса. Наистина всички се надяваме тази тенденция да продължи чисто математически, ако тя продължи нивата на увеличение към края на месеца. Тоест цената за месец април би била сравнително по-приемлива като увеличение. Трудно бихме прогнозирали все пак величината, но тенденцията е положителна“, каза Топчийски.

Ако се наложи, „в краткосрочен план алтернативните източници при спиране на руските доставки е втечнен газ. Това е основния алтернативен източник. Също така има възможност и за допълнителни количества във връзка с азерския договор, но там те няма да бъдат по цени на дългосрочен договор“, коментира Топчийски.

По думите му „има доста алтернативни трасета. въпреки че така наречената гръцка връзка не е завършена. Няма да попречи. Има трасета, които са и през Гърция, и през Турция. В Турция има пет терминала за втечнен газ в Гърция има два терминала, така че газопреносната мрежа технически позволява това нещо“.

В момента има постоянен контакт и се разговаря за още газ от Азербайджан, но сега цените едва ли ще са по-различни от тези на борсата, каза Топчийски.

Договорът с „Газпром“ изтича тази година и се търсят алтернативи, с които да се покрие потреблението на България, каза Топчийски.