Не съм видял какви чатове е извадил обвиняемият Пламен Бобоков, защото не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими лица. Така главният прокурор Иван Гешев коментира показаните от бизнесмена чатове в ефира на bTV, за които твърди, че са с премиера Бойко Борисов. Той допълни, че към момента няма нови обвинения по делото „Бобокови“.

Той уточни, че не се е запознал с новата порция съобщения, разпространени от обвинението, на които се вижда комуникация между Бобоков и с потребителите Prezident – Rumen Radev и Desi Radeva. „Това означава, че Бобоков е излъгал г-н Хекимян и bTV, че няма комуникация с президента на републиката, възможно е да има и с премиера – и какво от това. След като той смята, че е нормално да комуникира с президента, явно е нормално и с премиера“, заяви Гешев.

„Анализът на мобилните устройства е над 260 GB, „Война и мир” е около 5 GB. Продължава анализът на събраната информация. Знам, че има информация за всякакви лица, на всякакви позиции в държавата. Бобоков е признал, че съществува задкулисие и той участва в това задкулисие. Говорил е за връзки и как се осъществява влияние. Той е признал за паралелна държава, в която, едва ли не, той участва“, посочи обвинител №1. 

Той уточни, че прокуратурата се бори хора с пари да си купуват медии, политици и партии, за да крадат безнаказано. По думите му обвиняемите могат да имат различни версии, за да се оправдаят. 

„Версии, че са били дисиденти и са започнали от „Магурата“ (б.р. главният прокурор визира изказване на Васил Божков). Аз не си спомням г-н Желю Желев и г-н Дертлиев да са започнали от „Магурата“. Могат да излязат с версия, че са водели протестите срещу мръсния въздух в Русе, други залагат някакви теории за джуджета (б.р. разследването на Антикорупционния фонд, наречено „Осемте джуджета“), не дай си Боже, да стигнат и до десет малки негърчета“, каза още главният прокурор.   

Гешев коментира, че всички осъдени престъпници твърдят, че са невинни и репресирани от прокуратурата, а присъдите им са резултат от съдебна грешка или фалшифицирани доказателства. 

„От тези медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, свързани с подсъдимия Донев, свързани с др. лица – говорят за справедливост. Съветвам българските граждани да гледак кой какво прави, а не какво пише“, допълни главният прокурор.

Специализирана акция срещу битовата престъпност се провежда в Гоце Делчев. На място е и главният прокурор Гешев. По думите му целта е да се ограничи конвенционалната престъпност в цялата страна. 

„Посещаваме градове, където са извършени престъпления, да дадем знак на тези, които извършват такива престъпления, че не е здравословно да извършват тази дейност. Не всички ще се съобразят, с престъпността никой не се е преборил. Но когато знаеш, че на другия ден ще дойдат главния прокурор, министъра на МВР и главния секретар –  някои от тях ще се замислят. В едни други години това се наричаше превенция“, отбеляза Гешев.