Държавната машина не работи и зачестилите катастрофи го доказват, каза главният прокурор Иван Гешев. По думите му вече две години прокуратурата показва „социалната епидемия“, но няколко парламента не обръщат внимание. Според Гешев прокуратурата е единствената работеща институция

„Къде виждате държава? Може би виждате държава в това, което се е случило снощи, че отново дрогиран шофьор с висока скорост уби 22-годишно дете до Шумен? Второ е с телесна повреда. Може би виждаме държава в сгазените полицаи в Бургас или може би колегата, който беше убит отново от пиян шофьор или може би за случая на околовръстното? От две години говорим прокуратурата, че това е един социален проблем, бих го нарекъл социална епидемия и резултатът е никакъв“, попита главният прокурор.

Иван Гешев беше критичен и към служебния правосъден министър Крум Зарков, който поска от Конституционния съд да обяви за противоконституционно  правото на прокуратурата да извършва проверки  на администрацията.

Отговорът на министър дойде веднага: „Мислите ли, че прокуратурата трябва да се занимава с качеството на сладоледа? Аз – не. Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единствената, която може да свърши работа по контрол и по регулация“.

Според Зарков е задължително да има работещ парламент, за да се решават проблемите на страната.