“Нивата на престъпност в страната за съжаление растат и достигат тези през 90-те години”, заяви главният прокурор Иван Гешев на откриването на Общото събрание на административните ръководители. 

Той подчерта, че част от причините са икономически, социални и други. 

“В голямата си част този бум на престъпността се дължи на съзнателни политически действия за възпрепятстване на търсенето на наказателна отговорност от лица, за които се предполага, че са извършили сериозни престъпления”, добави Гешев.

Главният прокурор заяви, че по българските пътища се води война, а това е въпрос на държавна политика, която липсва, за да бъдат постигнати ефективни резултати.

Всички магистрали у нас са с огромни проблеми 

“След разпредената проверка на ВАП, след катастрофата на АМ „Струма“, за състоянието на пътната мрежа, е констатирано, че няма магистрала или първокласен път, който да няма огромни проблеми.

По думите му МВР е в сложна ситуация, а прокуратурата и МВЕ са скачени съдове. “Ако те не разкрият престъпление, съответно да ни подадат информация, няма как да се развива наказателното производство”, категоричен е Гешев.

Той коментира и закриването на спецсъдилищата. 

“Всички са много щастливи от закриването на Специализираната прокуратура, в последните 4-5 месеца някой да е чул за „реализирана“, ако използвам полицейския термин, организирана престъпна група за наркотици. Няма такива случаи”, допълни Гешев. 

Според него държавното обвинение трябва да направи всичко възможно в рамките на собствените си правомощия, за да минимизира щетите за българските граждани.