„Вече има доказателства за това, което казваме от три години - как мафията, симбиозата между криминални „авторитети“, осъдени, издирвани от Интерпол лица, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на народа“.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев на пресконференция за започнато досъдебно производство срещу организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

„Става въпрос за това, което някои наричат завладяна държава, други – мафия. За срастване на институции, криминална престъпност, мутри и хора от всякакви прослойки в защита на нелегитимни цели и интереси. За организирана атака на олигарси, не толкова срещу институциите, колкото срещу гражданите“, добави главният прокурор.

Беше съобщено, че при претърсване в имоти на обвиняеми за участие в престъпна група, уличена в множество престъпления, е открит списък с имена на магистрати, обект на заплаха.

В жилището на единия са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло прахообразно вещество, което е реагирало на кокаин, както и лист хартия с напечатан текст, озаглавен „Вредители за уволнение“.

Листът съдържа списък на съдии, прокурори и следователи от бившите специализирани структури, които са вече закрити, както и длъжностите, които в момента заемат.

„Колко би струвал един закон за закриване на специализираните структури?“, попита Иван Гешев.

„Няма да позволя натиск върху магистратите от криминални „авторитети“, които се борят срещу държавата“, категоричен е той.

Обвиняеми са двама души. На единия е наложена мярка „подписка“, като той е напуснал страната. Вторият е задържан в ареста.

Бяха пуснати и аудиозаписи от разговори между петима души - единият обвиняем, Красимир Каменов-Къро, лице, чиято самоличност предстои да бъде установена и за което има данни, че е журналист, лице, чиято самоличност предстои да бъде установена, приближен до Красимир Каменов и Овидиу Семенеску – румънски и френски гражданин, обвинен за опит за измама и организирана престъпна група, обявен за международно издирване.