Заплахи срещу следователи, прокурори и съдии. Разбита е организирана престъпна група, а в дома на един от обвиняемите е открит списък с имена на магистрати, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано на 14 септември 2022 г. след получен секретен доклад от службите за сигурност. То е образувано за организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност – пране на пари и данъчни престъпления.

Част от материалите са класифицирана информация, като има и данни за заплахи срещу публично лице, свързано с издателска дейност и медии.

„Вече има доказателства за това, което казваме от три години - как мафията, симбиозата между криминални „авторитети“, осъдени, издирвани от Интерпол лица, заедно се борят срещу държавата в противоречие с интереса на народа“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Повдигнати са обвинения на двама души. На едното лице за изнудване, за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „Подписка“. Същият е напуснал страната и предстои преценка за обявяването му за общодържавно издирване.

Второто лице е обвинено за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Мъжът е осъждан за хулиганство, за нанасянето на средна телесна повреда, за участие в ОПГ и за опит за измама.

По време на извършените действия по разследването с участието на един от обвиняемите са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат, който си е направил отвод. Назначена му е охрана.

Записи

Съдът остави Дилян Георгиев в ареста по обвинение за наркотици, но при акцията в дома му са открити две флашки с 15 записа. На специална пресконференция днес прокуратурата ги пусна пред журналисти.

В разговорите освен Красимир Каменов и Дилян Георгиев участват още две лица - за единия е посочено, че е журналист, а за другия, че е близък до Къро. Засега не е ясно кой е правил записите.

Красимир Каменов - Къро е бизнесмен и знакова фигура от „подземния свят“, който се укрива в чужбина. От записите става ясно, че се събират пари за премахването на шефа на отдел убийства Михаил Наумов.

Снимка: Редакторски екип

„Събират 400 хил. за отстраняването на висш полицейски служител. Няма да коментирам другите данни за „неограничен финансов ресурс“, който е ласкателен за моята особа – оценен съм подобаващо“, коментира главният прокурор Иван Гешев.

Записите, които прокуратурата представи, не са правени със специални разузнавателни средства и не могат да бъдат използвани в съда.

От участниците в записите само един е в България и е с мярка за неотклонение.

При обиските в дома на друг обвиняем, който се издирва в чужбина е намерен списък с 18 имена на магистрати.

„Вредители за уволнение“

На 7 март тази година са извършени претърсвания и изземвания от жилища, обитавани от обвиняемите лица. В жилището на единия са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло прахообразно вещество, което е реагирало на кокаин, както и лист хартия с напечатан текст, озаглавен „Вредители за уволнение“. Листът съдържа списък на съдии, прокурори и следователи от бившите специализирани структури, които са вече закрити, както и длъжностите, които към настоящия момент изпълняват.

В жилището, обитавано от другия обвиняем, също са били намерени и иззети наркотични вещества, както и множество банкноти с номинал от 50 и 100 евро. Намерен е черен найлонов плик, който съдържа бял лист с напечатан текст на английски език.