Проблемът е, че все още имаме структурна безработица – така Ивайло Калфин (АБВ) коментира думите на премиера Бойко Борисов, че няма безработица, а хора, които не искат да работя.

Средностатистически погледнато, има работни места и всеки работодател, когото попитате, търси квалифицирани хора. В същото време има хора без работа. Ако изравним пазара в София и Видин, сигурно няма да има безработица, но във Видин има безработица, посочи Калфин, който е бивш вицепремиер по демографската политика, бивш социален и външен министър.

Проблемът е, че все още имаме структурна безработица – хора, които или са в предпенсионна възраст и не ги наемат лесно, или са млади, или са нискообразовани, каза той.

Ако държавата си измие ръцете и каже: „Има работни места, отидете и си ги намерете“, много ще сбърка, създаваме гета, добави той.

Според него политиката за борба с безработицата е правилна. Тя е трайна и трябва да продължи, докато тези групи, които са без работа, не бъдат стимулирани да влязат на пазара на труда.

Помолен да коментира Договора за добросъседство с Македония в качеството му на бивш външен министър, Калфин каза: „обръщаме нова страница, историята ще каже доколко този документ е исторически. Такъв го направи предишният македонски премиер и ръководство, които отказваха да подпишат един договор, който не е много сложен“.

Снимка: bTV

По думите му документът започва да се надценява – той няма да реши всички проблеми, а е нормална стъпка в двустранните отношения.

Ползите за България са, че започва да нормализира отношенията със съседите си, а те са пълни с нервни теми и провокации от двете страни, посочи гостът.

Калфин смята, че ще е по-трудно да имаме обща история и не трябва да имаме свръхочаквания. Трябва да пазим нашата история, добави той.

Вижте целия разговор във видеото: