Тази сутрин депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) са входирали проект за изменение и допълнение на Закона за личната помощ в деловодството на НС. Това съобщиха от парламентарната група в парламента.

„Битката на майките на деца с увреждания за промени в Закона за личната помощ продължава повече от две години и половина. През последните години управлението на ГЕРБ умишлено потъпкваше и не правеше реформи по отношение на този закон“, заяви Станислав Балабанов.

„Крайно време е майките на децата с увреждания да получат своето, за което толкова дълго време пълнят площадите у нас“, допълни той.

Проектът на ИТН цели да подобри условията на механизма за предоставяне на дължимата по Конституция държавна грижа към хората с увреждания у нас.

Основните причини за предложението от ИТН промени в закона са свеждане до минимум пороците в сега провежданата политика, допускаща злоупотреби и рискове за социалната система, финансирана с публичен ресурс.

Второ, оптимизиране на кръга на правоимащите да ползват услугата по механизма „Лична помощ“.

Законопроектът предвижда провеждането на процедурата по кандидатстване и получаване на лична помощ да става по ясни правила и на основата на реална оценка на потребностите на хората с увреждания от нарочен орган с професионална експертиза в областта.

От ИТН се надяват на конструктивен диалог от страна на партньорите в коалицията и промените да станат закон.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!