Майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" на бунт в подкрепа на Закона за личната помощ. Те настояват за оставката на социалния министър, защото според тях Деница Сачева е на път да отмени закона, който е приет след първата вълна на протестите им.

От министерството контрираха, че няма да го отменят, но са възможни промени с цел подобрение на предоставяните услуги.

Освен безсрочния палатков лагер преди Министерския съвет, днес на протест излязоха и десетки родители в Добрич и в Бургас.

Снимка: БГНЕС

Милен е със спинална мускулна атрофия, от 12-годишен се придвижва само с количка. Сега е на 47 и още разчита на родителите си.

"Ние реално сме децата на майките, които протестират, само че сме порасналите деца. Аз, за да стигна изобщо до улицата и вие да ме видите, това означава, че някой ме е облякъл, някой ме е вдигнал, като някой обикновено това са майка ми и баща ми, докато те работеха, следователно това беше баба ми", каза Милен Петров.

Вече не може и да се храни сам. Връзката му със света, както всички, които наричаме деца с увреждания, е личният асистент, предоставен му по Закона за личната помощ.

Снимка: БГНЕС

"Най-елементарното нещо – дори да излезе на кафе да пие, на разходка, да му помагам да го придружавам в институции", обясни личният асистент Таня Узунова.

"Майка ми е на 74 години, баща ми е на 75 години, ако искате да дойдете да видите как ме вдигат всеки ден на тази възраст?“, заяви Милен Петров.

Ето защо днес Милен беше част от протеста на майките на деца с увреждания в Бургас.

"Унизително за мен е, че трябва да бъда и да го правя с тях, и да ги натоварвам, защото нямам друг избор", допълни Милен Петров.

Милен е бил общински съветник, работил е като продуцент в музикалния бизнес, осигурявал е работни места, но физически е напълно зависим.

Снимка: БГНЕС

"Само на ниво закон може да гарантираме непрекъснатост на асистентските услуги", каза Снежана Иванова, майка на дете с увреждания.

Недоволни майки протестираха и в Добрич.

"Според старите закони съм била асистент на детето си със страшни молби, молитви, мъки. Откакто влезе в сила законът, направиха ни социална оценка, така социалните виждат, че детето има тази нужда", заяви Камелия Тодорова.

От 5000 на 22 хиляди са нараснали хората, които се възползват от личен асистент от миналия септември досега. Предвидените средства за тази година са близо 93 милиона лева.

В свой пост във „Фейсбук“ Гери Маврова, майка на дете с увреждане, изразява различно становище. Тя пише, че не подкрепя протестите. Според нея протестиращите в момента „забъркват все по-големи каши и тотално объркват обществото“. По думите й това са „много малка част от хората, които са участвали в националните протести“.