Майките от „Системата ни убива“ излязоха на протест пред социалното министерство, обвиниха в лъжа и манипулация ресорния министър Деница Сачева. Яйца полетяха по сградата на ведомството. 

Снимка: БГНЕС

Повод за недоволството им са промените в Закона за личната помощ. По думите им не е вярно, че 670 хил. са ползвателите на услугата. По техни сметки в това число влизат хората с ТЕЛК, сред тях и много "фалшиви инвалиди", които не биха могли да преминат през индивидуалната оценка, която дава право на лична помощ.

Майките бяха категорични, че чрез промените се намаляват часовете за личните асистенти и така се обричат около 50 хил. души на смърт. 

„Тя унищожава всичко, което сме постигнали. И в момента хора вегетират без помощ, а тя намалява часовете и унищожава закона. Асистентът си тръгва в петък в 5 ч., кой ще вдигне тези хора от леглото в събота, кой ще им даде вода?“, каза Вера Иванова. 

Иванова допълни, че майките са се борили за всяка една запетайка в документа, има подписан план за действие, според който ограниченията в Закона за личната помощ трябваше да важат само за 2019 г. Според тях „хора“ е заменено в закона с „ползватели“ и така документът не отговаря на международните конвенции за правата на хората. 

Снимка: БГНЕС

В петък министър Сачева обяви, че Законът за личната помощ ще продължи да действа и през 2021 г., като личните асистенти ще работят на трудови договори, а заплащането им ще се увеличи – от 730 лв. на 930 лв. при наемане на 8-часов работен ден. 

„С промените в Закона отстраняваме слабости при досегашното му функциониране и поставяме акцент върху качеството на личната помощ и контрола върху предоставянето ѝ. Законът за личната помощ не се отнася само за майките на деца с увреждания. Към момента едва 8% от ползвателите му са деца, а 40% са хора над 65 годишна възраст“, каза Сачева в петък.

Според представените поправки от следващата година право на лична помощ ще имат и хора над 18 години с решение на ТЕЛК между 70,1 и 89,99% степен на увреждане и с изрично определено право на чужда помощ.