Да се правят внушения, че се колаборираме с ДПС е несериозно. Подкрепа не сме искали от тях, а и няма да получим. Влияние тяхно в наш кабинет няма да допуснем, така че да се говори тази мантра, че прозирала дългата ръка на ДПС е мазна лъжа. Така съпредседателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов определи поставените условия вчера в преговорите за кабинет с „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и „Демократична България“. От ИТН попитаха какво се е променило през последните четири дни, за да си сменят така рязко позициите двете политически сили и ги призоваха да решат кой е врагът. 

„Защо се прави услуга на политическа партия ГЕРБ? Защо правим така, че вместо да ичегъртаме модела „ГЕРБ“, ние се опитваме с някакви странни политически действия да дадем шанс на Бойко Методиев Борисов да се връща на политическата сцена?“, попита и Филип Станев от ИТН на брифинг на партията в Народното събрание. 

„Позицията на Христо Иванов беше, че нито имат желание за министри, нито ще предлагат такива. Вчера публично от трибуната на Народното събрание видяхте опит за поставяне на трима министри, единят от които е в тежък конфликт на интереси“, заяви и Станислав Балабанов.

Според Тошко Йорданов обаче вратата за преговори не е затворена и от ДБ и „Изправи се БГ!Ние идваме!“ зависи дали и как ще продължат по-нататъшните разговори за бъдещото управление.

„Не сме казали на „Демократична България", че не се надяваме на тяхната подкрепа при представяне на кабинет. Просто се надявам това да бъде приятелски знак към тях, да се върнат на нормалните позиции, които заявиха първоначално, че нямат желание за постове. Ние просто водихме разговори и най-забавното е, че на тези разговори, нямаше никакъв въпрос от тяхна страна какъв ще е съставът на кабинета. Единственият въпрос, който беше, е дали ще има някой, който е бил служител на ДС в миналото", заяви още Тошко Йорданов. 

От ИТН народ обявиха, че са готови със състава на кабинета и очакват мандата на президента, а името на кандидата за премиер ще обявят при представянето на правителството в парламента.