Български шофьор на тир се е спасил по чудо при срутването на моста в Генуа, при което загинаха над 30 души, твърди италианското издание „Дженова тудей”.

Снимка: Reuters

Оцелял е и хърватски шофьор на тир. След като напуснали камионите си, двамата започнали да помагат на спасителните екипи, допълва изданието.

Снимка: Reuters

По чудо е оцелял и друг шофьор, който е успял да спре точно преди рухването на моста.

Най-малко 35 са загиналите, съобщи италианската агенция АНСА, като се позовава на източници от пожарната. Официално до момента е потвърдено за 22 жертви.

На моста е имало около 30 леки коли и поне 5 камиона, когато дългата 200 метра секция и подпората ѝ в реката са рухнали. Конструкцията е на 90 метра над земята, а под нея има жп линии, фабрики и жилищни сгради.

Снимка: Reuters

Цяла нощ ще продължат спасителните операции. Намерена е млада жена, заклещена в колата под останките на моста, отбелязва още „Дженова тудей”.

Утре и четвъртък в Генуа ще бъдат дни на траур.

Снимка: Reuters

Само един сигнал за българка, живееща в Генуа, с която не могат да се свържат близките, е бил подаден на горещата телефонна линия  на генералното консулство в Милано. Тази вечер жената се е свързала със семейството си. Тя не е била в района на трагедията, обяви пред bTV генералният консул на България в Милано Росен Руфев

До този момент няма данни за пострадали при трагедията български граждани. Консулството ни е в контакт с местните власти и спасителните екипи. От там не потвърждават информацията на италианското издание, че български шофьор на камион се е спасил при рухването на моста.

„Докато не се идентифицират жертвите и ранените, не може да сме сигурни, че между тях няма и български граждани, тъй като в Генуа живеят доста българи, както и в района на Лигурия“, каза Руфев. 

Не е било възможно да се предвиди срутването на моста на магистралата в Генуа и е прекалено рано да се установи причината, заяви междувременно директор на акционерното дружество „Аутостраде”, което управлява срутилата се магистрала, предаде Ройтерс.

„Срутването беше неочаквано и непредвидимо. Мостът беше под постоянно наблюдение, дори повече, отколкото предвижда законът”, заяви Стефано Мариляни, директор на дружеството за района на Генуа. „Нямаше никаква причина мостът да се смята за опасен”, подчерта той.

Кметът на френския град Ница съобщи, че е готов да изпрати помощ на италианските спасителни служби, ако е необходимо. Болниците в Ница също са готови да приемат ранени, подчерта кметът Кристиан Естроси, цитиран от Франс прес. Аналогично предложение отправи и кметството на френския град Кан. 

Италианският премиер Джузепе Конте пристигна на мястото на инцидента. Той ще остане в региона до утре, за да се срещне със семейства на загинали и пострадали

  • 43 минути тишина в памет на жертвите на моста "Моранди" (ВИДЕО)
  • Концесионерът на рухналия мост Генуа може да построи нов за 8 месеца
  • Кадри от охранителни камери показаха рухването на моста в Генуа
  • Компанията оператор на моста в Генуа от година знаела за проблемите му
  • В Италия утре е ден на траур в памет на жертвите от срутването на моста в Генуа
  • Продължават спасителната операция и евакуацията на граждани в Генуа
  • ЕК напомни на италианските популисти: Рим получава милиарди за пътища
  • Заради трагедията край Генуа: Извънредно положение в Италия за 12 месеца
  • Мостът „Моранди” – важен, но и сгрешен още на чертожната дъска
  • Търсене, траур и въпроси без отговор след трагедията в Генуа (ОБЗОР)