Извънредно положение в Италия за срок от 12 месеца, заради трагедията с рухналия мост край Генуа.

В резултат на срутването загинаха 39 души и беше прекъснат основния сухопътен транспортен коридор с Южна Франция.

Италианското правителство деблокира 5 млн. евро от националния фонд за извънредни ситуации.

В страната ще бъде обявен национален траур.

Втора нощ спасители неуморно търсиха оцелели сред отломките на рухналия мост. По последни данни загинали са 39 души, а ранените са 16. Девет от тях са в тежко състояние. Около 20 души все още се смятат за изчезнали, обяви градският прокурор на Генуа.

Според началника на местната полиция има надежда да бъдат открити още хора, но с напредване на времето шансовете намаляват. Същевременно оцелели разказват за ужаса от преживяното.

"Помислих, че е настъпил краят. Усетих, че падам и че мостът под мен се срутва. Всъщност когато асфалтът пропадна, колата ми падна върху един бетонен блок. Получи се нещо като щит около автомобила. Този бетонен блок спаси живота ми”, сподели Давиде Капело.

Италианските власти обвиниха за срутването компанията, отговаряща за поддръжката на магистралата.

"Всеки път, когато даваме пари за магистрали, смятаме, че те ще бъдат използвани както за рутинна, така и за всякаква друга поддръжка на пътищата и мостовете. Операторите обаче ги харчат за други цели", коментира Луиджи ди Майо, вицепремиер на Италия.

Премиерът Джузепе Конте заяви, че правителството няма да чака резултатите от криминалното разследване, а ще предприеме незабавни действия срещу отговорните за тежкия инцидент.