334 души са задържани в Италия  втората най-голяма акция срещу мафията в историята, според италианските власти. Сред тях политици, адвокати, държавни служители, свързани с калабрийската престъпна организация „Ндрангета”. Подробностите за операцията за bTV разказа италианският журналист Карло Макри.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ндрангетата” смени лицето си, модернизира се, действа на международна сцена, от хероин до инвестиции по половината земно кълбо”. Така представя Макри престъпната организация, срещу която е нанесен удар.

Операцията започва в ранните часове на деня в 12 области на Италия. Наречена е „Прераждане". Иззети са активи за 15 милиона евро. 

Според документите на италианските съдебни власти българката Живка Димитрова е свързана с Никола Бонавота.

Снимка: btvnovinite.bg

„Бонавота са много важен клон от Сан Грегорио ди Бона. Това семейство беше в центъра на един конфликт между тях и друго семейство, свързано с мафията”, разкрива Макри.

Снимка: btvnovinite.bg

Бонавота е осъден на доживотен затвор за убийството на Доменико Ди Лео, известен още като Мику Каталану, убит в Сант'Онофрио през 2014 г. През май той излиза под домашен арест.

„Със сигурност има контекст, който да свързва тази операция с България, но ще трябва  да го разнищим четейки тази купчина листа, в която трябва да намерим правилната глава”, смята Макри.

В операцията има задържани и граждани на Германия и Швейцария.