Първата данъчна декларация през 2015 г. е подадена 40 минути след полунощ от 34-годишен IT специалист, използвал онлайн услугата за деклариране с електронен подпис, съобщи пресцентърът на Националната агенция за приходите (НАП). Мъжът е декларирал доходи от хонорари и по трудов договор.

До 11:00 часа на 1 януари са подадени и още две декларации за доходите на физически лица - от 29-годишна жена от Пловдив и 45-годишен мъж от Кърджали. И в трите декларации е деклариран данък за довнасяне.

Онлайн системата за подаване на декларации от физически лица с електронен подпис беше активирана в първата минута след настъпването на новата година, отбелязват от НАП.

Последното нововъведение за данъчната кампания 2015 г. е възможността гражданите да подадат подоходна декларация по електронен път без електронен подпис, а с персонален
идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно във всеки офис на НАП. Над 150 000 физически лица вече са се снабдили с този код и могат да спестят пет на сто от дължимия данък, ако изпратят онлайн формуляра си до 31 март.

„Офлайн” данъчната кампания започва на 5 януари в 9:00 часа във всички офиси на НАП, като физическите лица могат да подадат декларациите си и да внесат данъка не по-късно от 30 април, припомнят от НАП.

Освен деклариране на доходи онлайн, приходната агенция предлага и възможност за плащане на всички видове задължения по интернет, както и още над 30 е-услуги, които спестяват на бизнеса и гражданите над 300 млн. лв. годишно.

Информация за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски граждани и фирми могат да получат в работно време на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.