Студентите у нас притежават специално построена сграда. Още в началото на XX век мястото на Студентския дом е избрано да бъде на площад „Народно събрание“, до паметника на Цар Освободител и срещу Софийския университет. 

„Това място показва отношение  на държавата към важността на студентското движение. Цар Борис Трети е радетел на идеята и издава специален указ,  с който това място се предоставя за строеж“, обясни изследователят Росен Петков.

След 1944 г. в красивата сграда, издържана в стил „Ар деко“, заседава Щабът на Съветската армия. Когато руснаците си тръгват, идва Военният театър, но после отказва да се премести въпреки решение на правителството.

В края 50-те на, един 8-ми декември, студентите питат провокативно Тодор Живков кога ще им бъде върната сградата. Той ги погледнал и казал: „Да, решението на Министерския съвет важи за военния министър, ще си получите сградата“, разказа Петков.

В личния архив на Росен Петков се пазят годишни календари и покани за събитията в Студентския дом през годините. Сградата присъства и в спомените на Лили Иванова. Като млада певица примата е помещавала дирекция „Българска естрада“, за която се влиза от задния вход на ул. „Аксаков“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!