В навечерието на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, разказваме историята на една жена, която извървява пътя от вечерното училище в Бургас до учителската професия. 

В 6. клас Детелина Златева прекъсва училище. Пет години по-късно обаче е решена да продължи образованието си.

„Бях на 12 когато се разведоха моите родители. С майка ми живяхме сами и трябваше да работя, за да можем да се издържаме. През 96-та година разбрах за вечерната гимназия, не помня откъде, но веднага се записах, защото много исках да уча и да завърша висше образование“, обясни Детелина Златева, учител по БЕЛ във Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ в Бургас.

Детелина не само преодолява трудностите в живота, но със завършено висше образование се връща в класната стая като учител.

„Искам да покажа на учениците, че не всичко е загубено независимо на колко си години. Тук има и по-големи от мен дори, но не означава, че не трябва да имат образование“, обясни тя.

„Запишете  се! Не се чудете, защото всеки трябва да има мечти и да ги следва. Всеки трябва да има образование, независимо колко е голям“, призова Детелина Златева.