Засега няма „правителство на Слави“, ще има тогава, когато състав на Министерския съвет бъде внесен в парламента и след това трябва да се търси решение с диалог, а не с поредица от монолози на екрана. Това заявиха от „Изправи се! Мутри вън!“ като отговор на обявения в ефир от Слави Трифонов кабинет на малцинството след изборната победа на „Има такъв народ“.

„Мястото на дебата около следващото правителство е в пленарната зала. Ние ще участваме в този дебат – в зависимост от отговорите, които ще получим, ще преценим нашата позиция. Не сме в телевизионна република, в която някой обявява нещо от телевизора и друг му отговаря пак от телевизора“, подчерта Мая Манолова.

Тя подчерта, че „МС не е столова, в която се разпределят порции“: „ИСМВ не желае министерски кресла, не желаем никакви постове и никакви позиции. Ние настояваме след като бъдат окончателно обявени резултатите от ЦИК президентът час по-скоро да свика НС, за да започне истинската работа. Големите партии да си разпределят порциите както желаят“.

Парламентарната група няма да напуска пленарната зала и така да улесни гласуването на кабинет. Според Манолова има три варианта – ИТН да получат подкрепа, друга партия да предложи работещ вариант и политическите сили да гласуват служебното правителство да бъде назначено за редовно.

„Не е ясно защо Бойко Борисов толкова много се страхува от служебен кабинет (…) Служебното правителство има огромна подкрепа сред българските граждани (…) Ще подкрепим служебното правителство да стане редовно, независимо коя партия го предлага – с гласовете си също ще бъдем гарант за това правителство“, категорична беше Мая Манолова.

Арман Бабикян призна, че това е „пожарно решение, което спасява от политическа криза, това не е нормално решение“. А какво би било нормалното? „Решението е да има нормални разговори, а не монолози от екран“.