Оставиха в ареста майката на убитите деца в Сандански. Защитата ѝ поиска по-лека мярка заради влошеното ѝ здравословно състояние, но магистратите не се съгласиха.

32-годишната Кристина Дунчева днес беше доведена в Окръжния съд в Благоевград. 

Повторната психиатрична експертиза, направена в болницата в Ловеч, показвала, че тя е била годна да осъзнава действията си.

Повече от два месеца майката прекара в следствения арест в Благоевград, а в началото на февруари беше преместена в психиатрията към затвора в Ловеч.

До 10 май Дунчева е била там, след което е върната в ареста в Благоевград.

Двете ѝ деца – на 5 и на 3 години, бяха убити по особено жесток начин на 19 ноември миналата година в къщата на баща им в Сандански. Обвиняема за престъплението е тяхната майка.

Адвокатът на Кристина Дунчева заяви, че тя няма спомен за случилото се.

„Не може да се твърди пред съда, че безспорно е доказано нейната психическа годност, вменяемост да разбира своето значение на делата си, единствено на база само тази допълнителна повторна експертиза“, коментира Маньо Алексиев, адвокат на Кристина Дунчева.

„Очаквахме да се прибере вкъщи минимум на домашен арест и се изненадахме от новата експертиза, тя е коренно различна от първата. Разочаровани сме, но в България, когато опреш до институции и съд, прокуратура, нека само Господ да ти е на помощ, но аз съм сигурен, че Господ е с нас и нещата ще се наредят“, каза брат ѝ – Илиян Дунчев.

Майката бе завела дело за домашно насилие срещу бащата на децата си – Георги Трайков, две седмици преди убийството. Докато бе в ареста тя успя да го спечели. Трайков бе осъден на глоба от 1000 лева плюс разноските по делото.