Приятели на млад мъж, загинал в планината, дариха близо 11 000 лв. на БЧК и планинските спасители. Парите са събрани по време на благотворителна фотоизложба в Елин Пелин.

Планината е била мястото, на което Деян Щерев винаги се е чувствал истински свободен, разказват приятелите му. В спомените им той остава добрият човек, на когото често са разчитали.

„Изтъкан от принципи, достойнство, безкрайно умен и много добър. Беше го грижа за ближния. Дори той да е непознат“, разказва Ивайло Георгиев, приятел на загиналия.

Деян Щерев умира при инцидент в чужбина. За да почетат паметта му, познатите му организират изложба със снимки, уловили общите им приключения и красотата на планините.

„Любовта му към планината заформи тази идея – да се направи изложба, с която да се подпомогне „Планинска спасителна служба“ към БЧК, тъй като тя е служба, разчитаща на доброволчески труд и средства“, обяснява Любомир Венков, приятел на загиналия.

Десетки искат да купят любителските снимки. А организаторите успяват да съберат и да дарят около 11 000 лв. на планинските спасители.

 

„Парите са важни. Но това не е най-важното. А друго – какво имат в сърцето си тези момчета. Те имат желанието да помагат. И това е силата на всички нас“, заяви Христо Григоров, председател на БЧК.

„Именно това искаме да предадем – надежда за спасение“, категоричен е Ивайло Георгиев.

Планинската служба разполага с 32 отряда и над 540 доброволци, които са помогнали на над 2300 души през последната година.

„Те трябва да знаят, че тяхната саможертва е оценена“, обяснява Любомир Венков.

Дарителската кампания за специализираната екипировка продължава.