Отлично здраве демонстрира Йосиф Йосифов-Йоско, който има 8-годишна присъда за убийството на двама души в катастрофа. Сливенският бизнесмен със съмнителна репутация бе засечен преди няколко дни от бдителни граждани да се разхожда съвсем спокойно в компанията на внушителна охрана из софийските улици.

Любителският видео клип бе получен в електронната поща на bTV.

Какво лошо има в това Йоско да се разхожда по софийските улици, ще си кажат някои. Нищо, ще отговорят други. Да, но тези хора със сигурност ще са от групата на пропусналите или забравилите тежката катастрофа от преди една година и половина, която Йоско причини с джипа си на входа на „Бояна”.

Шофирайки с бясна скорост и след сериозна алкохолна почерпка, сливенският „герой” удари челно бронирания си джип „Мерцедес” в лека кола с четирима души. Двама от тях загинаха на място, а другите двама бяха тежко ранени.

Йоско също пострада тежко в катастрофата. Няколко месеца той бе в болница и прокуратурата не можеше да му повдигне обвинение заради тежкото му състояние. Когато това се случи и делото започна, експерти твърдяха, че Йосифов ще остане инвалид за цял живот.

Първото заседание на делото бе отложено заради удостоверение от ТЕЛК, че Йосифов не може да се движи. Самият той даде вестникарско интервю, а илюстриращите материала снимки показваха Йоско на легло.

На едно от заседанията по делото експертите заключиха, че той е парализиран след катастрофата. В седнало положение, в инвалидна количка, Йосифов можел да прекара само около 15 минути, твърдяха вещите лица.

Съмненията за тежкото състояние на Йосифов и неспособността му да се движи обаче се засилиха рязко на едно от следващите заседания, на което двама полицаи свидетелстваха, че са спрели кортежа му край Сливен.

В крайна сметка Йоско се появи съдебната зала в инвалидна количка и множество охрана и получи осем години затвор за двойното убийство на пътя. Няколко месец а след това делото му трябваше за започне на втора инстанция. Първото заседание пред Софийския апелативен съд бе насрочено за 18-ти май тази година, но стартът на процеса се провали, тъй като адвокатът на Йоско бе ангажиран по друго дело. Този факт е важен, защото съдът докладва молба от Йоско, в която той моли делото да се гледа в негово отсъствие заради влошеното му здравословно състояние и невъзможността му да се движи. На следващото заседание делото отново не започна – тогава болен бе един от съдиите.

Никой не отвори врата на къщата на Йоско в столичния квартал „Бояна”.
Снимка: btvnovinite.bg

bTV първо се свърза с адвоката на Йоско – Христо Христов. Той заяви, че е в провинцията и не може да коментира нещо, което не е виждал. „Ще се въздържа от всякакъв коментар”, лаконично отговори защитникът на молбата ни за среща.

След това посетихме дома на Йоско в столичния квартал „Бояна”, къде бе паркиран джип, който много приличаше на този от любителските кадри. Никой не отвори тежката врата на къщата, оградена от високи стени и опасана с камери.

Йосиф Йосифов не е прочут само с катастрофата в Бояна и „инвалидността си”. Името му нашумя веднага след убийството на Константин Димитров – Самоковеца. Йоско бе арестуван за кратко като поръчител на екзекуцията на топ контрабандиста, но доказателства за участието му обаче не бяха намерени. Година и половина преди катастрофата Йосифов се прояви пред столично чалга заведение и демонстрира нрава си стреляйки във въздуха. "Юначната" му постъпка бе провокирана от охранителите на заведението, които не го пуснали да се весели с пистолет на кръста.

Този кратък клип провокира много въпроси, свързани с начина по който се правят медицински експертизи по дела не само с висок обществен интерес. Повдига и въпроса за това колко е напреднала медицината всъщност. След като един човек, който не се е явил на съдебно заседание на 18-ти май с мотива влошено здраве, вече се разхожда свободно. Може пък да се възстановил и да готов за явяване в съда и за разговор с журналисти.