Прокуратурата и ГДБОП са разбили организирана престъпна група за мнима онлайн търговия. Нанесените щети са за милиони, предполагат разследващите.

Снимка: МВР


От прокуратурата съобщават, че измамниците са осъществявали контакт с жертвите си чрез случайни обаждания през платформи за разговори в интернет.

„Предлага търговия с платежни инструменти, инвестиции на борсите в акции, покупки на петрол, злато и какво ли още не. В един момент се оказва, че борсата се сринала и трябва още малко пари да дадеш”, посочи Иван Гешев, зам.-главен прокурор.

Снимка: МВР


Гешев допълни, че той също е получавал подобни обаждания и са му предлагани акции.

Разследващите, разбиват два кол центъра в столицата, от където се ръководели измамите. А мнимите седем сайта за търговия с хостинг са в Естония. Те нямали разрешително за работа у нас.

Снимка: МВР


„Брокерите оставят впечатление в жертвата, че се намират във Великобритания, в сериозна компания”, коментира Явор Колев, ГДБОП.

Посочените ръководители на престъпната група са – сърбин, израелец и 28-годишен българин. Тримата са арестувани, с повдигнати обвинения за организирана престъпна група и измами в големи размери. Основен организатор е евреинът. Ужилените засега са 17 души. Но прокурорите са сигурни, че са стотици. 

Снимка: МВР


„Говорим за суми от над 300 хил. евро, 80 хил. долара и над 60. хиляди лева. Има лица с над 100 хил. евро, причинена вреда”, каза Ваня Христева, наблюдаващ прокурор.

Получените пари се прехвърляли в банкови сметки из целия свят. В разбитите кол центрове работели десетки служители, но те били уволнявани веднага щом започнели да подозират за измамата. Затова и призованите свидетели ще са десетки, уточняват от прокуратурата.