Когато липсва безопасност на пътя, това е свързано с корупционни модели и корупцията убива на пътя. Това подчерта депутатът от ПП Настимир Ананиев на срещата в министерския съвет за координация на пътната безопасност, в която участие взеха и представители на основни министерства.

Андрей Цеков от Министерството на финансите посочи, че при досегашните практики на инхаус процедури и основни ремонти през договори за текуща поддържка „съществува една огромна несигурност по отношение на основните изисквания към строежите, в това число и изискванията за безопасност на пътната инфрастурктура“.

Александър Йоловски от Министерството за електронно управление посочи, че ключов фактор е дигитализация на контролната дейност, „така, че да бъде намален до минимум субективният фактор при нея“.

„Пълна нетолерантност към арогантните и нагли шофьори. Тези, които с действията си застрашават хората, които спазват закона. Абсолютна нетолерантност към тези, които умишлено влизат след употреба на алкохол или наркотици и управляват. Тези хора трябва да бъдат разглеждани като убийци, това е все едно да се разхождаме с автомати по улиците. (…) Бих казал, че да, лошите пътища са проблем със сигурност, не го отричам, но моралните ценности са много по-важни“, заяви и съветникът на премиера и бивш рали шампион Димитър Илиев.

Той подчерта, че ще се действа за по-голяма информираност на обществото, но и буквално от днес започва засилен контрол за ползване на предпазен колан на задните седалки и за детски столчета: „Това са едни от мерките, които веднага ще дадат добри резултати в посока спасяване на човешки животи“.

Зам.-министър Явор Пенчев от МРРБ посочи и други ключови приоритети по линия на пътната безопасност:

  • Увеличаване на гаранциите от страна на изпълнителите на инфраструктурни обекти;
  • Увеличаване на изискванията към тях, към качеството на построените обекти;
  • Подобряване на качеството на пътните знаци в България и тяхната светлоотразителност;
  • Подобряване на качеството на мантинелите, подмяната на всички компрометирани мантинели още тази година на автомагистралите и пътищата първи клас;
  • Правилен избор на материали при за полагане на пътна маркировка в страната.