Има поправка "Артекс". Това става ясно от решението на Софийския административен съд по казуса "Златен век". Според магистратите промяната в Закона за устройство на териториите, която удължава разрешителните за строеж, важи и в този случай.

Така строежът може да продължи. От инциативния комитет срещу строителството на небостъргача поискаха оставката на шефа на ДНСК и готвят протести. 

Строителна техника ще се появи най-рано след 14 дни, ако ДНСК не обжалват решението. Оттам все още мислят дали да го направят или не.

Софийският административен съд излезе с решение на първа инстанция, което отмени заповедта за спиране на строителството на 34-етажната сграда. Според инициативен комитет „Лозенец” документът не е бил добре подготвен.

А от решението на Софийския административен съд става ясно, че промяната в Закона за устройство на териториите, която удължава разрешителните за строеж на 10 години, всъщност важи и за строежа „Златен век”.

Именно от „Артекс” хора от властта се сдобиха с евтини апартаменти и се стигна до оставки на министри.

От мотивите на съда става ясно, че строителното разрешително за „Златен век” може да важи най-малко до ноември 2022 г., като е възможно срокът да стигне чак до 2028 година.

"Съдът на първа инстанция казва, че поправка „Артекс” има – каквото и да се опитваха да ни казват институциите, каквото и да е било намерението на парламента. ДНСК издадоха една порочна заповед и не я защитаваха впоследствие”, заяви Воислав Тодоров.

При избухването на скандала с евтините апартаменти, купени от тази компания, от ГЕРБ нееднократно твърдяха, че поправката не е правена за „Артекс”, а строителството на небостъргача беше спряно след среща при премиера.

Тогава управляващите поеха ангажимент в заповедтта да се запише като основание изтеклото разрешително за строеж. Такъв текст обаче така и не се появи. Премиерът отказа коментар, а омбудсманът настоя ДНСК да обжалва решението.

От инициативния комитет „Лозенец” настояват за нова заповед за спиране на строителството на „Артекс”, но там да пише, че е заради изтеклото разрешително.

От „Артекс” обявиха, че са загубили почти 2 милиона лева от спирането на строежа и че разчитат институциите и гражданите да се съобразят с решението на съда.

Припомняме ви, че с апартаменти на цени под пазарните от "Артекс" се сдобиха Цветан Цветанов, който беше втори в ГЕРБ, а вече не.

Цецка Цачева, която заради сделката се раздели с поста правосъден министър.

Бившите заместник-министри Ваня Колева и Красимир Първанов, също излязоха от властта заради скандала с апартаментите.

От антикорупционната комисия стигнаха до извода, че конфликт на интереси при покупката на евтините апартаменти няма.

Според експерти обаче съдебното решение сега поставя отново въпроса на дневен ред – при положение, че хора, които са били на власт при приемането на поправката и са си купили евтини апартаменти, има ли конфликт на интереси.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!