От утре България е домакин на изключително важна лидерска среща за държавите от Източна Европа. В следващите два дни в София ще се срещнат девет президенти и представители на 400 компании в рамките на инициативата "Три морета".

Снимка: bTV

Инициативата обединява Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения, които имат общо минало и общи цели - да преодолеят икономическото изоставане спрямо Западна Европа чрез проекти, които да подобрят  транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона между Балтийско море, Черно море и Адриатическо море.

Тези държави, останали на изток от "Желязната завеса" по време на Студената война, сега представляват една трета от територията на ЕС и 22 % от населението му. Преди COVID кризата те са най-динамично развиващият се икономически регион в рамките на Евросъюза.

За финансирането на проектите, които да подобрят инфраструктурните и икономически връзки между тези държави е създаден специален фонд, чиито представител днес се срещна с президента Румен Радев. Той, като домакин, ще открие срещата утре, на която се очаква приветствие и от американския президент Джо Байдън. Инициативата се подкрепя от САЩ, Германия и Европейската комисия и ще бъде съпътствана с бизнесфорум на 400 компании, сред които световни технологични гиганти.

bTV ще покаже всичко, случващо се на срещата на върха, в специално студио с много директни включвания и коментари на топ анализатори.

Събитието започва в 13:30 ч. и може да бъде проследено по bTV, онлайн на btvnovinite.bg, както и по bTV Радио.