Променили ли са се спестяванията ни в инфлацията? Една пета от тях се стопили, без дори да сме ги харчили. Това показват данните на икономистите.

Ето как изглежда официалната статистика през очите на едно семейство от Северозапада. То я бори с труд, докато копае в градината си.

Миналата година реколтата на семейство Пеловски е ударена от градушка, а тази ги удря инфлацията. И въпреки че общият им доход е нараснал с над сто лева, като цяло остава под хиляда.

Режийните за вода, ток, отопление и храната са най-големият им разход, част от който компенсират с произведеното в градината.

“Даже в оранжерията още имаме домати. Реално млечните продукти, а и други са почти сто процента увеличени и вместо примерно да купим 300 грама, купуваме наполовината“, каза Маргарита Пеловска.

Според икономистите Семейство Пеловски не са изключение. В много домакинства целият доход отива за базови нужди. А статистиката отчита и намалено потребление на някои храни.

"Ако видим разходите за храна, ще установим, че потребителите са чувствителни към цените – на годишна база наблюдаваме свиване на разходите за зърнени храни, хляб, които са с много висок ръст на цените, масла и олио, също. При месото и зеленчуците има доста по-сериозно задържане. Те не поскъпват толкова много“, коментира икономистът от ИПИ Адриан Николов.

Тази Коледа за  семейство Пеловски ще е доста по-пестелива и откъм подаръци за децата.  На себе си пожелават здраве, за да им се радват още дълго.