Човешка грешка или техническа неизправност – това са основните версии за рухването на строителен кран върху бензиностанция в столицата. Държавните контролни органи и собствениците на съоръжението обаче са на противоположни позиции.

„Първоначалните огледи показват, че става въпрос за претоварване на крана, несъобразено с метерологичната обстановка“, каза говорителят на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор Цветелина Катанска.

„Според мен подобно твърдение е несериозно. Този кран има редица защити, които със сигурност би следвало да възпрепятстват подобен инцидент“, отговори управителят на фирмата изпълнител на строежа Иво Диков.

Резултатът от проверката на държавния технически надзор ще излезе до дни.

Инцидентът стана при строеж на спортен комплекс към частно училище. Ранени бяха трима души, един от които вече е изписан, а другите двама остават под медицинско наблюдение в болница „Токуда“, но състоянието им се подобрява.

В края на 2014 г. на същия обект загина млада жена. Тогава сградата на частното училище не беше завършена и бената пада в необезопасена шахта, спомня си едно от вещите лица по случая – строителният инженер Георги Георгиев.

„Установи се, че при замразяването на обекта са предвидени мероприятия, които не са били изпълнени, и по-точно – да бъде ограден и всички отвори на кота нула да бъдат запечатани“, разказа Георгиев.

Данко Идакев, представител на инвеститора в проекта, обясни, че двата инцидента нямат нищо общо, тъй като става въпрос за различни строежи. Той поясни, че теренът тогава е бил обезопасен, но се ползвал неправомерно като паркинг.

Официалните причини за фаталния инцидент са обект на разследване, съобщават от район Лозенец и подчертават, че документацията на фирмите собственици, изпълнители и надзорници на обекта е изрядна.

Преместването на крана вече започна. Екипи на Столичната община и пожарната разчистват падналите отломки и щети. След като съоръжението бъде преместено, от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ще направят повторен анализ и експертиза в изкопа на строежа.