Двама души загинаха, трима са с опасност за живота, други петима са по-леко ранени при тежка катастрофа на автомагистрала „Тракия”.

Малко след 2 ч. тази нощ микробус спукал гума и спрял в аварийната лента на 57-ми километър на магистрала „Тракия”. Зад него спрял още един бус, защото двете коли пътували заедно.

Повечето от пътниците останали да спят по местата си, а няколко човека се заели да отстраняват повредата. След минути тежкотоварен камион връхлетял върху спрелите микробуси и ги помел заедно с хората в тях.

Инцидентът е станал преди тунела „Траянови врата”. Там видимостта е добра, заяви пред bTV говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Според Стефан Божилов, началник РУП-Септември, причината за инцидента е човешка грешка от страна на водача на тежкотоварния автомобил.

„Касае се за намалена видимост, към този момент пътната настилка е била мокра с преваляване на дъжд в тъмната част на денонощието", каза Божилов.

Една от основните версии е, че шофьорът е заспал на волана. Затова полицията е свалила тахометъра на ТИР-а, за да провери има ли отклонения на него.

Шофьорът на камиона е българин, на 63 години, с 40-годишен опит зад волана. Той е задържан за 24 часа в районното в Септември.  Алкохолната му проба е отрицателна.

Обяснил, че лошото време намалило видимостта му, а спрелите микробуси нямали никаква светлинна сигнализация.

Инцидентът временно затвори автомагистралата при 57-ми километър в посока София.

Август месец е най-рисковият на пътя, сочат анализите на полицията. Всяка година през така наречените отпускарски дни тежките катастрофи със загинали се увеличават двойно.