Огромно свлачище  блокира пътя Кричим-Девин. Над 3000 кубика скална маса се изсипаха и върху двете платна на пътя късно снощи.

След цял ден работа, едното платно беше отворено, но утре отново ще бъде затворено утре, за да продължи разчистването.

През нощта не се препоръчва на хората да пътуват заради риска от нови падащи скали.

Пътят е изключително натоварен, но няма затрупани автомобили под огромните скални късове.

Разчистването на свлачището се оказа изключително опасно, защото през целия ден продължаваха да падат скали. Около 4-5 хиляди куб.м. е падналата скална маса върху пътното платно.

От снощи на шофьорите е препоръчано да ползват обиколен маршрут. Те трябва да използват пътя Пловдив-Асеновград-Чепеларе-Смолян и оттам до Девин.

За кратко днес по обед едното платно беше отворено, за да могат да преминат десетките тежкотоварни автомобили, слизащи от Девин, които прекараха близо денонощие в капан.

Първите скални блокове тръгват малко преди седем снощи. Скалите падат три часа.

Пръв на свлачището се натъкнал шофьор с лека кола, който веднага дал на заден. „Непрекъснато падаха камъни и се чуваше тътен от камъните. Изтеглихме се настрани, изчакахме да паднат всички камъни”, казва Емил Гетов.

„Направиха оглед доколкото може тука с прожектори, да се види дали няма изтласкана кола или автобус нещо”, обясни кметът на Кричим Атанас Калчев.

От 9 сутринта тежки машини разчистват пътя. Свлачището се оказа много по-голямо от очакванато. Само до обед оттам бяха извозени над 50 камиона с огромни скални късове.

В капан се оказаха десетки тежкотоварни автомобили, шофьорите им спаха по кабините. Въпреки затворения път леки автомобили също се хванаха в капан.

„От доста време се борим за обследване и обезопасяване. До този момент нищо – има си табела, че следва участък с падащи камъни - целият район до Смолян е така”, заяви Георги Момнев от Гражданска защита в община Кричим,

Стотици пътуващи не успяха да стигнат на работа днес. Някои от тях пренебрегнаха риска и минаха пеша през камъните, за да стигнат от другата страна.

Пътната агенция препоръчва на шофьорите, които пътуват през дефилетата и планините, да карат внимателно и с повишено внимание. На много места заради преовлажняване на почвата има активизирали се свличания на земна маса и опасност от падащи камъни.

И ако е възможно да се избягва шофирането през тъмната част на денонощието.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите