Архитект Боян Захариев минава по улица „Позитано”. Когато стига до ъгъла със съдебната палата и през ум не му минава, че след време ще влезе в болницата заради лека телесна повреда, нанесена от... пътен знак в челото.

„Добре, че валеше! Ако бях с изправена глава - този удар отиваше точно в окото.”

Според общинските наредби пътните табели трябва да са на височина 2,25 метра. Въпросният знак се издига едва на 1,69 метра - точно на нивото на очите на някои хора. Затова архитектът завежда дело:

„Аз не съм сигурен, че дори да спечеля делото, проблемът ще бъде решен тотално - в целия град. Другият вариант е, аз да осъдя общината за една огромна сума, което едва ли ще се случи и с половината - аз декларирам пред вас - ще наема фирма да реши този проблем. Това са вариантите.”

А ние проверихме на какво ниво са поставени табелите и по други улици. Оказа се, че на 20 метра от общинската дирекция, която отговаря за пътната маркировка - има знак даже на 1,54 метра.

И общината ще подаде иск, но към фирмата, която не е изпълнила задълженията си и не се спазила изискванията на наредбата.

Началникът на Отдел „Организация и безопасност на движението” Петър Несторов не успя да обясни, защо с проблема веднага не се заеме контролният орган към общината – Столичният инспекторат, а фирмата-изпълнител. Не стана ясно и колко пъти този контролен орган и проверявал безопасността на пътните знаци в София.