Благодарен съм на институциите, които вече си говорят по-добре (...) вчера не беше така, виждам подобрение, но има още много работа за вършене. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на посещението си в тежко пострадалия от наводнение варненски квартал „Аспарухово”.

По думите му на този етап не е необходимо да се свиква Консултативният съвет за национална сигурност.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството обсъди с местните хора, останали без домове и имущество, какво трябва да се направи след бедствието.

Той ги призова да бъдат активни и да подават жалби в общините по места за пораженията.

По думите на Плевнелиев, най-важното в момента е да се опишат щетите. „Първоначалният приоритет е да се подпомогнат отделните хора, след това – инфраструктурата”, посочи той. Президентът заяви, че ще обсъди с Пламен Орешарски възможността за авансови плащания за пострадалите хора.

„Казали сме на кмета: Направете проект за целия квартал. Този проект ще бъде финансиран от държавата”, подчерта Плевнелиев. По думите му това може да стане чрез правителствената програма за подкрепа на общините или с европейски пари.

Той подчерта, че очаква водната реформа най-накрая да мине през парламента, за да се изяснят въпроси като собствеността на язовирите и изграждането на канализация в населените места.

„Мерките не трябва да следват, а да са с поглед напред”, подчерта държавният глава.

Плевнелиев благодари на стотиците доброволци, които работят във Варна: „Дълбок поклон пред тези безкористни български патриоти, които са тук денонощно в подкрепа на пострадалите”.

„Благодаря и на дарителите – ние видяхме, как в рамките само на един ден се събраха чрез много сериозни фондове над половин милион лева. Това означава, че аз съм президент на една солидарна и горда нация, която когато е тежко и трудно, се мобилизира, но това е и задачата на институциите”, подчерта президентът.

По думите му след като гражданите събират пари и идват в засегнатите райони с кирки и лопати и работят денонощно, институциите трябва да ги организират добре, да бъдат до тях, „да кипи смислен, а не безсмислен труд”.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите