Седем души загинаха при газовата експлозия в центъра на Хитрино рано тази сутрин. 29 са ранените, като много от тях са с тежки изгаряния и фрактури.

Инцидентът се превърна в изпитание и за органите на спешната помощ и лекарите в Шумен и Варна, които цял ден се борят за живота на най-тежко пострадалите.

Вечерта от МБАЛ-Шумен дойде обнадеждаваща информация – четиримата най-тежко пострадали там са стабилизирани, а 13 от ранените са изписани за домашно лечение.

Седем от пострадалите бяха транспортирани в две от варненските болници.

„Не е сега моментът да правим оценка за реакциите, това което виждам и това, което видях още когато дойдох беше, че хората работят, като как да кажа, като един екип”, каза здравният зам.-министър в оставка д-р Ваньо Шарков.

През целия ден пред болницата бяха близки на пострадалите и разказваха за ужаса, който роднините им са преживели

Десетки доброволци в цялата страна са се отзовали на призивите за кръводяряване.

Във Варна

Четирима от пострадалите след взривовете в Хитрино бяха транспортирани и настанени в клиниката по изгаряния на Военноморската болница във Варна още преди обяд. Става дума за трима мъже и една жена с 15-30% изгаряния и други съпътстващи травми.

И четиримата са в реанимация, посочи директорът на лечебното заведение доц. Ивайло Въжаров.

Две жени с много тежки изгаряния са в болница „Света Марина”. Там от рано сутринта подготвиха хеликоптерната площадка в очакване на пациенти, които да бъдат транспортирани по въздух. Това обаче не се наложи. Пострадалите от Хитрино бяха докарани с линейки.

„И двете жени са с тежка политравма. Политравма означава, че има множество органи и системи завлечени. Бих казал, че по всяка една има по 1000 проектила по кожата им. Става въпрос за парченца камъчета, парченца стъкло, парченца метал", каза проф Вилян Платникаров.

Двете жени претърпяха операции и се намират в реанимация.