Нови 14 хил. дози ваксина срещу коронавирус пристигнаха у нас. Още днес започна разпределянето на препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ до всички точки в страната. 

Петата пратка ваксини, получена днес, компенсира основната част от липсващото количество от дозите, които дойдоха у нас миналата седмица. През февруари очакваме още около 2000 дози. Те също са част от количеството, което не получихме навреме. 

До този момент, от четирите пратки на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и първото количество от „Модерна“ дозите у нас вече достигнаха близо 70 хил. Те ще са достатъчни за имунизирането на близо 35 хил. души. Ваксинираните до този момент в страната са малко над 26 хил. Втора доза са получили 4610 души.

„През февруари ще има доставка на 83 хил. дози, а през март – 104 хил., като те не са окончателни. Очаква се по-голямо количество“, уточни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Скоростта на имунизиране у нас зависи от темпото на доставките. Здравният министър Костадин Ангелов увери, че когато те зачестят ще се увеличи и броят ваксинирани на ден. „В България има възможност на ден да се имунизират между 50 и 100 хил. души. Нямаме притеснения, че ваксините няма да бъдат направени в срок“, каза Ангелов.

„Индикативно – за първите 2 компании очакваме 4,5 млн дози, което значи, че 2 млн. души със сигурност могат да бъдат ваксинирани до края на годината. При положение, че 5 ваксини получат разрешение до средата на годината, това значи, че 2,5 млн. ще могат да бъдат ваксинирани до средата на годината“, заяви Богдан Кирилов.

И докато на този етап се смята, че ваксините са ефективни срещу английския вариант на вируса, някои експерти са разтревожени дали препаратите ще действат и при другите две мутации – южноафриканската и бразилската.

„Производителите твърдят, че лесно биха обновили състава на ваксините. Ефективността по отношение на другите два варианта е редуцирана. Тоест, възможни са инфекции при ваксинирани лица“, посочи проф. Нели Корсун.

На този етап няма данни, че наличните ваксини може да са неефективни срещу тези два варианти на коронавируса, смятат здравните власти. Днес стана ясно още, че са стартирали първоначалните преговори между производителя на руската ваксина и Европейската агенция по лекарствата.