"Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите. Най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах" - така президентът Румен Радев коментира появилите се идеи за импийчмънт, след като преди два дни обяви, че снема доверието си от правителството на Бойко Борисов.

Радев увери, че винаги е работил в интерес на България при посещенията си зад граница и при срещите си с чужденци у нас и даде пример с Петербургския икономически форум, където дебатира с президент Путин и поиска намаляване на цените на газа за България.

Снимка: Ладислав Цветков

Държавният глава коментира и предстоящото присъединяване на България към механизма ЕRM II и предупреди, че след това са необходими механизми от страна на правителство, които да гарантират работеща икономика.

Радев посочи за пример Португалия, която е била в добро икономическо състояние след приемането в ЕС, но след влизането в еврозоната икономическите й показатели са се променили. 

На въпрос как ще работи с правителството занапред, Радев каза: „Въпросът е какво ще правим всички ние българите, ще си върнем ли закона, ще си върнем ли държавата, ще си върнем ли справедливостта, ще си върнем ли роднините зад граница".  

Президентът присъства на годишната конференция на началника на отбраната, където беше и командирът на ВВС, записан със срс-та по разследване на специализираната прокуратура. 

Снимка: Ладислав Цветков

На този етап не виждам основания да се предприемат санкции по отношение на генерал Цанко Стойков, отбеляза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.  Той очаква утре резултатите от вътрешната проверка за генерал Стойков.

Попитан дали има информация за готвен преврат, Каракачанов се пошегува: „Ми ние докато си говорим тука те танковете вече минаха“.

Министърът увери, че не е възможно кадрови военнослужещи да нарушат клетвата си и това са хибридни новини, които заинтересовани лица пускат.