Имамът на Харманли Ремзи Хасан е сниман със знамето на "Ислямска държава" и с вдигнат нагоре пръст – знакът на терористичната организация, съобщи БНР.

Снимката е била публикувана в социалната мрежа Фейсбук. Профилът на Ремзи Хасан до тази сутрин беше активен, но сега достъпът е блокиран. За скандалната снимка е уведомена полицията. Хасан е възпитаник на училището за имами в Устина. Снимката е качена в края на май 2014 година.

Истинският имам на Харманли обаче се казва Али Шеиб. Той е служител на Районното мюфтийство в Хасково. Лицето Ремзи Хасан няма трудово-правни взаимоотношения с Мюсюлманско вероизповедание". Това заяви говорителят на Вероизповеданието Ахмед Ахмедов.

"Ремзи Хасан не изпълнява длъжността имам, според нашите регистри. Т.е. ние нямаме никакво отношение към това, което той извършва като частно лице, защото той самият не е служител на Вероизповеданието", категоричен е Ахмедов.

26-годишният Ремзи Хасан е разследван от ДАНС за радикален ислям. В махалата в Харманли всички го познават. За някои е имамът, който ги води по божия път, за други е самозванец.

Всеки петък Ремзи и още 20 мъже се събирали в къща, която нарекли джамия.

Именно по снимки във Facebook профила на Ремзи в интернет службите разбират за крайните му възгледи. Мъжът без притеснения позира със знамето на „Ислямска държава”, което през ноември му коства ареста при мащабната акция на ДАНС. Днес Ремзи не смее да се покаже от дома си, а баща му е лаконичен, че няма доказателства срещу сина му.

След обвиненията в радикален ислям Ремзи се затваря в себе си, бръсне брадата си и започва да отглежда гълъби. Според съседите не работи нищо. А новата дограма на къщата обясняват със социалните помощи, които семейството получава за двете си деца.

Въпреки че е един от разследваните за проповядване на радикален ислям у нас, полицейското досие на Ремзи е чисто.