Има заподозрян за големия пожар в Хасковско. Мъж с психични проблеми от село Брягово е вероятният извършител. Разследва се непредпазливо деяние, съобщиха от районната прокуратура.

Установено е, че първоначално огънят е тръгнал от нерегламентирано сметище в покрайнините на Брягово, където били запалени дрехи, изхвърлени от 39-годишен мъж.

Впоследствие пламъците са угасени от близък на мъжа. Отпадъците обаче продължили да тлеят и от вятъра пожарът се е разраснал към селата Любеново и Родопи.

39-годишният мъж е настанен в болница за изследване на здравословното му състояние. Той не е осъждан и не е криминално проявен.

Образувано е досъдебно производство за това, че по непредпазливост е запален чужд имот, вследствие на което е възникнал пожар в горски и земеделски земи. Тепърва ще се изяснява какви са нанесените щети.

До момента е установено, че пожарът е обхванал около 8000 декара площи, от които около 4000 декара са тревни площи, а останалите - горски територии.

Огънят е локализиран и предстои да бъде извършен оглед, както и да бъдат назначени експертизи. 60 души продължават да работят трети ден за потушаването на огъня. Няма опасност за жителите и къщите в трите села, покрай които се е разпространил пожарът.

В помощ на пожарникарите и днес се включиха военни. 20 военнослужещи с пет машини действат в силно пресечена местност в района на Любеново и Родопи. Целта е пожарът да бъде ликвидиран до края на деня.