Образувано е досъдебно производство по чл. 338, ал. 3 от НПК във връзка със смъртта на 8-годишно дете в Мездра, съобщи ръководителят на Окръжна прокуратура във Враца Владимир Сираков. Въпросният член засяга съхраняване на оръжие не по надлежния законов ред.

Разследват се две версии за случая– огнестрелна рана и инцидент с пиратки. В момента се провежда аутопсия и след нея ще бъде известна причината за смъртта на детето. Предстои да се извършат и още няколко експертизи, сред които и балистична.

Има задържан по случая и това е бащата на приятеля на загиналото дете. Той е собственик на оръжието, което според първата версия може да е причинило смъртта на 8-годишния Тома. Става въпрос за законно притежавана ловна пушка, съобщиха от прокуратурата.

Разследващите смятат, че смъртта на детето не е настъпила на улицата, а в къщата на неговия приятел.

За момента органите на реда и следствието се въздържат да квалифицират деянието като убийство. Работната версия е, че двете деца са се добрали до оръжието, което е произвело изстрела.

В петък следобед осемгодишният Томи отива на гости на свой връстник на съседна улица. Малко по-късно е намерен мъртъв.

„След  тия трийсет минути някъде идва една съседка, която живее на тази улица, и казва елате, щото детето лежи на земята, пълен е с кръв, но се чу голям изстрел, от кръста надолу нямаше ги маратонките, чорапките, само по гащички, по слипчета“, разказва бабата на момчето.

Близките незабавно откарват детето в спешния филиал, но там медиците само констатират смъртта. По думите на бабата на шията на детето е имало голяма рана.

Към първоначално обявената версия за игра с пиратка разследващите добавиха още една - „за държане на огнестрелно оръжие не по съответен ред, вследствие на което е причинена смърт“. Оръжието е иззето.

„Искаме цялата истина да излезе наяве, нашето дете беше много добро, тука знаят комшиите“, казва бабата на загиналото дете.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!