На 20 януари отново ще заработи интензивното отделение на столичната педиатрична болница. Това съобщи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента. Отделението затвори врати през ноември заради напускащи лекари.

Все още не е ясно дали са намерени необходимите специалисти.

Проверката на здравното министерство в столичната педиатрия е показала, че болницата няма просрочени задължения, а средните заплати са се увеличили. Има обаче 26 незаети места – повечето за медицински сестри. Четирима лекари пък са с предизвестие за напускане. Ръководството търси поне двама анестезиолози за Отделението по интензивни грижи.

„Аз не търся анестезиолозите и педиатрите. Естествено, че ръководството на болницата ги търси. Каквото мога им помагам, тъй като познавам системата и знам къде могат да се открият хора, които да помогнат. Но така или иначе, дори в момента се водят такива разговори”, каза Ананиев.

Кризата за педиатри и анестезиолози съществува в много болници у нас. В ямболската болница например на трудов договор са наети трима специалисти по детски болести. Двама от тях са в пенсионна възраст. Дежурният консултира и пациенти в спешно отделение.

„Системата не даде шанс на тази специалност. Ние нямаме нито един нов педиатър, защитил специалност от 2000 г. насам. Тя не е атрактивна, не е добре заплатена на ниво клинични пътеки”, обяснява д-р Малина Гърдева, зам.-директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон” в Ямбол.

Ръководството на болницата спасява педиатричното отделение чрез лекари отвън. Д-р Константин Колишев е от Пловдив, но вече живее и работи в Ямбол: „Трябва достойно заплащане, защото педиатрията е спешна медицина. Както дават на спешните лекари допълнителни възнаграждения, така трябва да дават и на педиатрите”, казва той.

От болницата са обявили свободни места за педиатри и специализанти.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Министерството на здравеопазването кризата се преодолява. За педиатрите се отчита ръст от 13% за 7 години, а 154 специализанти са. За лекарите по анестезиология и интензивни грижи пък отчитат ръст от 30% в сравнение с 2012 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на специализантите е по-голям от заявените от лечебните заведения места за специализанти. Затова и тази година е обявен нулев прием за държавна поръчка в това направление. С оглед на демографската ситуация от здравното министерство коментират, че недостиг няма.