Независим експерт ще оценява защо се срути модулът пред входа на пещерата „Леденика“. Цената му е близо 250 хиляди лева.

Падналият тунел е част от мащабен европроект на обща стойност пет милиона лева.

Междувременно регионалното министерство поиска фирмата изпълнител да ремонтира или замени съоръжението с ново.

Според община Враца, стопанин на пещерата – проблемът е в материала и изработката. Входният модул на пещерата трябвало да бъде от фибростъкло.

„Но впоследствие материалът е подменен и най-вероятно не е подходящ за тези условия на Врачански балкан“, обясни Мария Попова, зам.-кмет на община Враца.

От изпълнителя отказаха интеревю, но отговориха, че срутената конструкция е от метал и стиропор, запечатан с фибростъкло.

Снимка: bTV

"Приложили декларации за съответствие, сертификати и протоколи за изпитване от италианския производител, доказващи качеството и безопасността на модула...", поясниха оттам.

Модулът за над четвърт милион лева е в гаранция, открит е през 2015-та от една общинска управа, сега за него отговаря друга. Общината твърди, че е сигнализирала многократно изпълнителя за пукнатините, но оттам отговаряли, че дефектите не са фатални и съоръжението ще издържи.

Снимка: bTV

„През 2016 година е изготвена експертиза на това съоръжение и тя е с категоричното заключение, че изпълнението е некачествено“, заяви Мария Попова, зам.-кмет на община Враца.

Снимка: bTV


"Вече сме взели необходимите стъпки за разрешаване на проблема... Причината за инцидента все още не е известна“, поясниха от фирмата изпълнител.

От регионалното министерство ще направят проверка. Ако се открият нарушения в изпълнението, може фирмата да се наложи да връща евросубсидията.