От Община Враца алармираха за рухването на атракционния модул пред входа на пещерата "Леденика". За щастие няма пострадали туристи. Съоръжението струва близо 250 000 лв.

Експерти от общината са констатирали вчера, че модулът е напълно разрушен и трудно би могъл да бъде възстановен.

Снимка: btvnovinite.bg

Община Враца е ангажирала и независими експерти, които да констатират дали причината са рухването е нездрава конструкция или материалът е неподходящ. Тогава ще се вземе и решение дали съоръжението да бъде отново изградено.

„Проектът все още е в период на устойчивост. Тоест до юли месец тази година общината трябва да го поддържа във вида, в който е въведен в експлоатация през юли месец 2015 г.“, обясни зам.-кметът на Община Враца Мария Попова.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този модул е сглобяван на отделни парчета, които са имали сериозни пукнатини. Ние неколкократно сме контактували с фирмата изпълнител и с проектанта, който идва на място. Същите тези хора ни уверяваха, че модулът е напълно здрав и няма да създаде проблеми. Най-вероятно с течение на времето, през различните сезони тези фуги са се пълнили с вода и сняг и резултатът е налице“, обясни Попова.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2016 г. е изготвена експертиза на съоръжението и тя е с категоричното заключение, че изпълнението е некачествено. При първоначалния проект то е трябвало да бъде изработено от фибростъкло. Впоследствие обаче материалът е подменен и най-вероятно не е подходящ за условията във Врачанския Балкан.

Община Враца е вложила над 100 000 лв. в поддържането на парка. В процес на три години всички съоръжения са дефектирали и са поддържани именно с общински средства.

От фирмата, която е извършила монтажа на част от съоръженията, в близките дни също ще направят оглед, за да своето мнение за причините са рухването на атракциона.