ГЕРБ утре ще получат от президента и ще върнат втория мандат за съставяне на правителство.

Така изборите изглеждат все по-близо, защото „Има такъв народ“ се обявиха за опозиция и намирането на формула за управление става все по-сложно.

ИТН са категорични, че няма да подкрепят опитите за кабинет. След като се провали първият мандат и те не получиха подкрепа от останалите партии, депутатите на Слави Трифонов остават в опозиция.

Ако те запазят позицията си, предстоят нови избори, категоричен е Христо Иванов.

Мая Манолова контрира, че няма как ИТН да са опозиция, след като ръководят 8 от парламентарните комисии. От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ са готови да инициират разговори в опит да се сформира редовен кабинет.

От БСП са готови да приемат третия мандат и да преговарят с останалите.
ГЕРБ, които ще получат мандата утре, се готвят за избори и са скептични за експертен кабинет.

От ДПС са категорични, че няма да дават непоискана подкрепа.

Третият мандат трябва да бъде връчен до седмица след втория. В конституцията обаче не е посочен срок, в който политическата сила, която получи третия мандат, трябва да го върне.

Прогнозите са, че развръзката ще стане факт, но в края на този месец, а новите избори за парламент ще се проведат на 31 октомври.

Още в петък започва да тече срокът за връчване на третия мандат, станал известен още като „кризисен мандат“.

До 27 август указът на президента за него трябва да е факт. Според някои юристи третият мандатоносител няма конкретен срок, в който да е готов с проектокабинет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!