Пореден горещ политически ден. Започнаха консултациите при президента преди връчването на втория мандат.

По-рано днес Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 представители на „Има такъв народ“, ГЕРБ и БСП. Утре предстоят разговорите с останалите три парламентарни групи – „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“. 

Президентът прие ИТН с увереност, че възможностите да се състави правителство в 46-ото Народно събрание не са изчерпани. Той изтъкна, че страната ни се намира в условия на множество кризи.

„Политическата ситуация се изостря, кризите – също. Това повишава още повече необходимостта да имаме редовен кабинет. Трябва да изчерпаме всички възможности“, посочи държавният глава.

Според партията на Слави Трифонов сега отговорността е на останалите. „Факт е, че страната е изправена пред поредица от кризи. Стана ясно вчера, че може да се решат част от нещата в зала. В крайна сметка, ние опитахме да съставим правителство, бяхме предадени в средата на разговорите. Има 5 партии в НС, има огромно мнозинство, което да състави кабинет. Отговорността е при тях“, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. 

Втората по резултат партия - ГЕРБ декларира, че няма да подкрепят ничие друго правителство и веднага ще върне мандата, в същия ден, без да представят състав и структура, както заявка беше направена по-рано от лидера им Бойко Борисов.

„На България е нужно спешно правителство. Три партии вече са заявили, че са готови да предложат състав на Министерски съвет. Тоест – не бива да се бави връчването на мандата нито на втората, нито на третата политическа сила“, категорична беше председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и допълни, че връчването на мандата не трябва да се обвързва с актуализацията на бюджета. 

Снимка: btvnovinite.bg

По време на разговора прехвърчаха искри. Атанасова заяви, че тяхната партия се е справила добре с редица проблеми по време на тяхното управление, а държавният глава отговори: 

„Относно това каква държава ни остави ГЕРБ българите се произнесоха на последните парламентарни избори. Към тази оценка няма какво да се добави, тя е най-добрата“.

След срещата стана ясно, че ГЕРБ отново са питали за гражданството на икономическия министър Кирил Петков и дали е попълнил в президентството всички документи, че отговаря на условията за служебен министър.

Въпросът бил обсъждан и с БСП, които обявиха, че ако им бъде даден третият мандат – ще разговарят с президента за служебни министри.


„Ако третият мандат дойде при нас, ще продължим да работим по начина, по който сме го правили досега – конкретно, конструктивно, мъдро. Ще търсим общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии, без ГЕРБ и ДПС. Имаме време да водим разговори, картината е динамична. Колегите понякога сменят позиции, кризите ни натискат – и здравна, и социална, и мигрантска. Надявам се на разум“, посочи лидерът на левицата Корнелия Нинова.

БСП вече обявиха, че имат готовност за актуализация на бюджета заради пенсиите, здравеопазването и евентуална мигрантска вълна от Афганистан.