Народното събрание прие всички родители на деца във втори, трети и четвърти клас, да получат еднократно 300 лева от новата учебна година. Има ли предвидени средства и от какво се нуждаят родителите?

Най-много 56 милиона лева "струва" новата помощ, пресмята председателят на социалната комисия в парламента.

„Според мен тези средства ще бъдат доста по-малко, защото не всички хора ще ги потърсят, тъй като една част от българските семейства, колкото и малка да е тя, имат възможности“, заяви Георги Гьоков, председател на Комисията по социална политика в Народното събрание.

Валентина Стоева и мъжът й имат стабилни доходи, за да се грижат за второкласника си, но биха се възползвали и от помощта.

„За някои няма значение и успяват да се справят, но има такива, за които помощта е изключително важна и не, по-скоро не вярвам, че няма някой който да не се възползва“, каза Валентина Стоева.

В Димитровград Живка отглежда своя третокласник с лишения. Жената е безработна.

„Непрекъснато се обяснява на детето, когато отидем особено на магазин, че може да си избере нещо, но трябва да се съобразим и с паричките, с които разполагаме в момента“, обясни Живка Желязкова.

За новата помощ няма предвидени средства в бюджета за 2022, който до избирането на редовно правителство ще действа и през новата година. От Министерство на труда и социалната политика съобщиха, че има 17 милиона за родителите на първокласници и 19 - за тези на осмокласници.

Удължаването на финансовата рамка и през следващата година ще се решава в парламента тази седмица. Ако сумата бъде заложена и ако ново редовно правителство реши, парите ще бъдат отпуснати за всички от новата учебна година.