Подготовката за учениците тази година излиза чувствително по-скъпо. За това сигнализират родители, а търговци потвърждават, че скок в цените има.

Повишение на цените има в почти всяко перо в подготовката на ученика. От тетрадки и канцеларски пособия до раници и дрехи.

В магазин за училищни униформи комплект от две блузки с яка, суитчър, риза и вратовръзка преди е струвал 95лв, сега е между 110 и 120 лева.

Като основни причини за поскъпването търговци посочват повишението на цените на електроенергията, горивата и платовете.

Веселина Петрова е майка на две деца, които сега ще са в първи и осми клас.

За подготовката им за училище е отделила бюджет 800 лева.

„При първокласника имаше повече „първоначални зареждания“. При него някъде около 500 лева с униформите. При осмокласничката излязоха учебниците ѝ – нови са около 200 лева“, сподели още Веселина.

Заради по-изгодни цени, майката купува част от дрехите от Турция, следи и онлайн промоциите. За раници плаща съответно 50 и 70 лева.

"Основните материали поскъпнаха между 60 и 80% платовете, другата причина е поскъпването на консумативите, транспорт, ток - всичко е нагоре!", коментира Снежина Тодорова, управител на фирма за производство на униформени облекла.

В столична книжарница казват, че повишението е минимум 30-40%.

„Покачването на цените е брутално. Не се е случвало поне последните 20 години. В зимните месеци имаше книжарници, в които сметките за тока бяха равни на наема“, обясни Йордан Табаков.

Всички семейства, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско училище, имат право на еднократна помощ от 300 лв. Получаването на средствата не е обвързано с подоходен критерий. За учениците от 1 до 7 клас учебниците са безплатни.