За опасност от терористична атака на Балканите по Великден информира македонското издание "Нова Македония". Има ли риск за нашата страна? Петър Нанев потърси мнението на експертите.

Едва ли по Великден ще видим рутинни патрули на Специализирания отряд за борба с тероризма, но службите ще са бдителни по време на празниците. Експертът по контратероризъм Славчо Велков смята, че опасността от терор у нас не е толкова голяма като в западноевропейските страни, но заплаха за България не липсва.

„Предвид факта, че част от балканските държави, най-вече Република България участват активно в противодействието срещу тероризма в различни региони на света, в това число и в Афганистан, ние имаме екипи и в Мали”, коментира Славчо Велков.

Нарастващата радикализация би довела до атентати в региона, казва пък Йордан Божилов.

„Много чуждестранни бойци, които са се сражавали на територията на Сирия и Ирак, произхождат именно от балкански страни, Косово, Босна, Македония и тези бойци се завръщат обратно”, заяви Йордан Божилов.

Преди дни посолството на Съединените щати в Косово предупреди американските граждани за повишен риск от терористични атаки. В съобщението се казва да се подхожда с бдителност около християнските храмове по Великден.

Напрежението в Косово расте през последнити месеци. В началото на годината лидерът на косовските сърби беше убит посред бял ден в Митровица. Преди дни властите в Прищина арестуваха високопоставен сръбски представител. В последствие политическата група, която представлява етническите сърби, обяви, че напуска правителството.