Има известен риск от епидемия от морбили в България. Покритието на ваксината за морбили у нас е 92%, а за да няма такъв риск трябва да бъде 95 на сто. Това посочи здравният министър Илко Семерджиев по повод случаите на дребна шарка в Пловдив.

В момента у нас има два случая на заразени възрастни хора и един на дете. „Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът.

Семерджиев отхвърли притесненията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването. „За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни той.

Епидемията от морбили тръгна от Румъния и засегна редица европейски страни. У нас здравното министерство следи ситуацията вече от един месец. Той конкретизира, че районните здравни инспекции са инструктирани как да действат, личните лекари работят с децата, а национален комуникативен център следи ситуацията.

Той посочи, че в Унгария има болници под карантина, а морбили има още в Италия и Великобритания.

По повод нарушенията в работата на Фонда за лечение на деца здравният министър посочи, че нормативният акт, който регулира работата на фонда е несъвършен и промените, инциирани сега ще решат проблемите. „Владимир Пилософ е взимал решенията, които е можел, той е бил заложник на правилника”, обясни Семереджиев.

По думите му в предишния правилник е имало неправомерни правомощия на консултативния съвет към фонда. „Той трябва да се върне в сферата на съвета и консултациите. Това е поставило директора да изпълнява решения, които не са взети от него и е бил под натиска на Обществения съвет”, допълни той.

В случая със забавеното лечение на Байрям, нуждаещ се от трансплантация на бъбрек, Семерджиев посочи, че здравното министерство се е наложило да довърши работата на фонда. Когато предложението за лечение в чужбина е дошло не е било съобразено, че бабата на Байрям  ще бъде не само придружител, но и донор.

Министърът е категоричен, че казусите във Фонда са санирани и проблемите разрешени.

Кадровите рокади по висшите постове в няколко столични болници Семерджиев посочи, че са били нужни, за да се постигне финансова дисциплина в задлъжнелите дружества.

Повече вижте във видеото: