Вицепрезидентът Илияна Йотова определи като много тревожно началото на българското европредседателство заради натрупването на престъпления в последните дни.

„Едва ли в такава напрегната ситуация можем да се съсредоточим върху най-силните послания, които отправим към нашите европейски партньори”, каза тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Единственото лекарство е компетентното и бързо разрешаване. Само това може да убеди нашите европейски партньори, че сме стигнали критериите, заради които сме в ЕС”, отбеляза Йотова.

„Не ми харесва една теза, която се налага в последните дни. Тя е доста наивна и като граждани не я заслужаваме – че като започнете от мръсния въздух в столицата и в по-големите градове, минете през корупцията и стигнете до убийствата, видите ли, такива неща има и в другите страни. Това не може да бъде теза, не може да бъде сериозно поведение на хора, които са избрани от българските граждани, за да решават проблемите им”, каза още вицепрезидентът.

По повод отхвърленото от правната комисия в парламента президентско вето върху антикорупционния закон тя заяви, че в дебата по време на заседанието не е чула нито един сериозен аргумент срещу тезите, които президентът е изложил във ветото.  

„Има още един спасителен пристан – дискусията в пленарната зала”, заяви Йотова.

В Истанбулската конвенция не става дума нито за трети пол, нито за бракове между хомосексуални двойки. Целият документ е насочен как да се преборим с насилието срещу жените, категорична беше Илияна Йотова. Тя допълни, че домашното насилие води до ужасяващи проценти на трафик на хора, и най-вече на жени за сексуална експлоатация.